Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Olvasásgyorsító módszer lusta embereknek

2013.03.02

A következőkben bemutatásra kerülő módszer nem csupán gyorsítja az olvasást, hanem biztonságosabbá is teszi. Ez nem jelenti, hogy ezzel a metódussal bárki kiugorhat egy repülőből ejtőernyő nélkül, hiszen elég, ha így olvas, és a biztonság nem kérdés. Nem erről van szó. De ugye mindenki járt már úgy, hogy sort tévesztett, a szeme véletlenül átugrott egy sort (vagy éppen ugyanazt olvasta újra)? Az alábbi példával szemléletessé válik, mennyire veszélyes lehet, ha valaki olvasás közben véletlenül kihagy egy sort:

Durva ötletem támadt: egy adag tápot a kutyám
táljába tettem, a tálat pedig a kád
fenekébe helyeztem. Így könnyen rávettem a fürdésre.


Azok számára, akik profi olvasók, és sosem tévesztenek, íme a mondat, ahogy azok látják, akik hajlamosak a sorugrásra:

Durva ötletem támadt: egy adag tápot a kutyám
fenekébe helyeztem. Így könnyen rávettem a fürdésre.


Ezzel már a hibátlan sorfalók is átérezhetik a glédaugrászitiszben szenvedők kínját. A most már tényleg hamarosan bemutatásra kerülő módszer nem csak erre gyógyír, hanem iszonyatos mennyiségű időt spórolhat számunkra. A matematikai bizonyítás előtt azonban íme az eljárás:

A sorrotáló módszer
:

Ha kezünkbe veszünk egy könyvet (vagy a nagyon menők egy táblagépet és azon olvassák a könyvet... mármint fájl formátumban. Komolyan, mi értelme lenne egy táblagépet könyvalátétként használni!?)... hol is tartottunk? Oh, igen! Szóval, ha elkezdünk olvasni egy szöveget, akkor amint a sor végére érünk, szemünkkel a következő sor elejére ugrunk. Azaz a szemünk által megtett út (szélesebb oldal esetén akár 20 cm fölötti értéket is jelenthet) semmi más, mint funkciótlan, kihasználatlan szemmozgatás. Ha viszont a sor végén egészen egyszerűen a következő sor végéről megindulva indulnánk vissza, s közben az adott sort olvasnánk is, akkor
1. NEM TÉVESZTÜNK SORT,
2. NINCS ÜRES MENETES VISSZAUGRÁS.
Képzeljük csak el, hogy egy repülő csak egyik irányba vinne utasokat, visszafelé mindig üresen jönne az új adagért! Mi a csodát kezdene magával az a sok szegény stewardess és férfi kollégáik? Nem, nem részletezzük! De nézzük a módszert az előbb említett példánkon keresztül, gyakorlatban! Bárki elsajátíthatja, a lényeg, hogy a sor végén a következő soron visszafelé haladjunk!

Durva ötletem támadt: egy adag tápot a kutyám
dák a gedip talát a, mettet abájlát
fenekébe helyeztem. Így könnyen rávettem a fürdésre.


Elsőre nyilván furcsa, de akkor jöjjön a matematikai bizonyítás:
A sor végéről a következő sor elejére a szem nagyjából (és a könnyebb számolás kedvéért) 0,5 másodperc alatt ugrik.
Norman Davies A varsói felkelés című könyve egy oldalon 37 sort tartalmaz. A módszer segítségével az egy oldalon megspórolt idő 18,5 másodperc.
Az említett könyv - függelék nélkül - 831 oldalnyi izgalom. Ebben az esetben a megspórolt idő 15373,5 másodperc, azaz 256 perc! Természetesen a kísérlet más könyvvel is elvégezhető. Van valaki, aki elolvasta az összes Harry Potter könyvet? Nézzük csak meg, hogy hány oldal! Számoljuk ki, hogy hány perccel hamarabb megtudtuk volna a történet végét, ha ezt a módszert használjuk!

Egy sor mint száz: aki úgy gondolja, hogy ez
ajlorokayg za, tésézstet etreynle rezsdóm a
bátran, de vegye tudomásul, hogy az irodalom és
ygí ,lef tlüzsék men gém erre sátatmoyn a
az olvasnivalót magunknak kell legépelni.


Végül fényképes szemléltetés:

olvas3-felolvas.jpg

Az eljárás révén a felolvasás is gyorsabbá válik!

 

olvas1-hattal.jpg

Ha háttal olvasunk, az sem gond!


olvas2-sms.jpg

Az sms még gyorsabban olvasható (főleg, ha csak annyi, hogy "LOL")

 

olvas4-utcai-ruhaban-is.jpg

Utcán, újságolvasáshoz is tökéletes!
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.